Imeti ali ne imeti idejo

Poletje je čas, ko visoke temperature in skromna oblačila nekoliko skurijo našo delovno vnemo. Možgani so na off, za prihodnost nam po domače povedano dol visi. Sem zadela? Ali pašete v skupino mravljic, ki čez poletje pridno nabirajo zaloge za zimske dni?

Potem pride jesen in možgani se “naštelajo” na ustaljene ritme. Zavedati se začnemo prihajajočih hladnih dni in da počasi prihaja čas, ko bo potrebno razmišljati o naslednji sezoni.

O pomembnost prihodnosti razmišljam na več nivojih. En se tiče moje lastne podjetniške prihodnosti. Drug nivo je izobraževanje mojih otrok. Odločiti se bo treba kje nadaljevati šolanje, kar je precej stresno. Kljub temu, da ne gre za vseživljensko odločitev, se vseeno odločamo za naslednja štiri leta. Ali jih bomo zapravili ali izkoristili?

Razmišljam o vseh vas, ki ste uradno izobraževanje zaključili. Na tak ali drugačen način. S papirjem na koncu ali brez. Kakšni so vaši nameni? Iskanje zaposlitve v svoji branži, razmišljanje o svoji poti, nič določenega? Ste na poti ugotovili, da to ni to kar bi radi počeli? Boste poprijeli za prvo delo, ki se ponudi?

Včeraj smo imeli zanimivo debato o poslovnih idejah. Se tudi vam zdi, da nam v Sloveniji manjka poguma? Za podjetništvo potrebuješ pogum in zanimivo idejo. Glede poguma ne bi zgubljala besed. Ko se enkrat odločiš, skočiš. Ne smeš predolgo čakati, ker potem ne bo skoka. Boš ostal na robu.

Glede ideje bi pa lahko diskutirali. Kako veš kdaj je ideja dobra? Ne moreš vedeti, če je ne daš na plano. Predvidevati kako se bodo ljudje odzvali na tvojo idejo je brezplodno. Jaz sem imela že kup idej, ki so se mi zdele fantastične, odziv ljudi pa je pokazal kako dobra je v resnici. Torej šele ko sem potestirala idejo na trgu, sem lahko nadaljevala z razvojem ali pa zadevo izločila iz ponudbe. Podjetništvo je cikel. Ni samo skok v vodo in plavanje.

Za samostojno pot me je navdušil moj nadrejeni pred skoraj desetimi leti. Iz hobija je naredil posel in jaz sem si zase želela isto. Razmere niso bile ugodne, ampak takrat sem začutila, da moram skočiti, sicer ne bi nikoli.

Zakaj vse to pripovedujem? V Bazi se pričenjajo izobraževanja, kjer se boste naučili iz ene drobne zamisli narediti poslovno idejo in jo spraviti v življenje. Lahko pridete k nam na klepet tudi, če nimate niti najmanjše ideje kaj početi in morda vam bo kakšna naša všeč.

Želim si vaše družbe na kakšni kavi, želim si vedeti, da vam ni vseeno za vašo prihodnost.

Vaša Nataša

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja