Bitcoin ali bit kojn?

Predavanja o kriptovalutah v T’minu se je udeležilo kar lepo število udeležencev. Ko se prijave kar niso ustavile, smo žal morali objaviti zaključek sprejemanja. Prostor v Coworking Bazi ni pretirano velik, zagotoviti smo želeli vsaj kolikor toliko udobno poslušanje.

Zanimivi predstavitvi Domna Cigoja osnovnih informacij o kriptovalutah, blockchainu in stanja na denarnih trgih je sledila konkretna predstavitev valute Xaurum.

Ste vedeli, da tehnologija blockchain ni namenjena samo kriptovalutam? Uporabljajo jo sistemi v katere smo vpeti vsak dan; zemljiška knjiga, zdravniške kartoteke, pametne aplikacije in mnoge druge.

Tudi kriptovalut je več vrst, ne samo bitcoini :). Kovance delimo glede na njihovo pokritost; vrednostni kovanci (Bitcoin), tehnološki kovanci (Ethereum, Viberate), kovanci z realno pokritostjo (Xaurum), kovanci z dodano vrednostjo (Xaurum Gamma).

Slovenci smo v samem vrhu zanimanja in številu kvalitetnih kripto projektov. Xaurum je produkt slovenskega znanja, njegov avtor je Blejec Gašper Kenda. Xaurum je edina kriptovaluta na svetu s konstantno naraščajočo podlago v fizičnem zlatu.

Podrobneje smo torej spoznali edinstveni svetovni projekt, ki je skupaj z ostalimi prodornimi projekti postavil Slovenijo med vodilne države v eni od najhitreje rastočih panog na svetu. Projekt je ugledal luč sveta že marca 2015 in v tem času si je ekipa nabrala veliko izkušenj, sam projekt pa v triletnem obdobju obstoja izkazuje najboljše rezultate med slovenskimi projekti, ko gre za rast vrednosti enote glede na začetno ponudbo kovanca, tako imenovani ICO, po trenutni ceni na borzi.*

Seveda je dveurno srečanje čisto prekratko za podrobno seznanitev z delovanjem kriptovalut. Če bo zanimanje, bomo z veseljem organizirali tudi nadaljevanje.

 

 


*Povzeto po zapisu Denisa Levpuščka.

Naslovna fotografija: Fabian Blank / Unsplash