Na kratko o tminskem sodelu

Večkrat so me že spraševali kaj imamo pri nas, komu in čemu so namenjeni naši prostori. Še vedno kukajo radovedne glave skozi šipo, vprašati pa ne upajo. Odločila sem se, da napišem na kratko kaj se gremo tu pri nas in kakšni so naši cilji.

Zgodba se je začela ob jutranjih kavah, nadaljevala na kreativnih zajtrkih. Nekaj se nas je nabralo, ki smo si želeli delati v družbi. Na koncu smo štirje “privatniki” ustanovili zasebni zavod, najeli prostor na Cankarjevi ulici 3 in udejanjili zgodbo o coworkingu. Coworking oz. sodelo je čisto preprosto povedano pisarna, kjer si deliš delovni prostor in pripadajočo pisarniško opremo z drugimi uporabniki. Smisel so nižji stroški najema, sodelovanje, delo v družbi.

Večinoma smo uporabniki samostojni podjetniki s pisarnami na domu. Po eni strani je privilegij delati doma – delaš lahko kadar hočeš (1), vedno imaš mir (2), nimaš sitnih sodelavcev (3)…

Po drugi strani pa:

(1) Delaš lahko tako kot povsod – ko imaš za to določen čas; največkrat dopoldne, ko so starši v službi / otroci v šoli, vrtcu… Če delaš doma, posesaš pajčevino, ki si jo zagledal med intenzivnim razmišljanjem, obesiš perilo, ki se je opralo medtem ko si naredil prvi plan dneva, skuhaš kosilo zase / otroka, ki bo vsak čas prihitel iz šole…

(2) Mir imaš lahko povsod, če se za to odločiš.

(3) Sodelavci so približno toliko sitni kot si tudi sam. Če si sam, težko koga v živo vprašaš za nasvet. Tvoj poslovni partner, sodelavec je virtualni svet. Res, da danes večino rešitev dobiš na spletu, hitreje in lažje pa je, če lahko pobaraš soseda v pisarni.

Ja, seveda je lepo delati tudi doma. Zato pa je možnost izbire. Lahko si nekaj dni v sodelovni pisarni, nekaj pa doma. Idealno.

 

Skratka, nabrali smo se podobno misleči in počasi začeli uresničevati idejo o pisarni, kjer bomo lahko najeli mizo, stol, ostale pisarniške pripomočke pa si bomo lahko delili.

Glede na to, da smo na kupu sami samostojneži, ki delamo tako, ker si želimo biti neodvisni, je seveda potrebnega nekaj prilagajanja, potrpežljivosti. Nismo vsi vedno dobre volje, ampak načeloma se s pogovorom vse reši. Do zdaj se je 🙂

Naš cilj je, da center za sodelo postane tudi stičišče podjetnih. Ne bomo vam pomagali finančno – zato so banke za kredite in PRC za razpise. Pomagamo vam lahko z lastnimi izkušnjami. Vsi smo bili enkrat začetniki, marsikdo od nas je s kakšno idejo zaključil in se lotil nove. Zmage in porazi so izkušnje.

Želimo si:

  • ponuditi kvalitetna izobraževanja,
  • povabiti na menajna (pogovore) z ljudmi, ki so že izkusili tako zmago kot poraz in se iz tega nekaj naučili,
  • izpostaviti vse tiste, ki ste v ponos tej dolini, imate potencial,
  • spodbuditi viharjenja idej, inovativnosti, kreativnosti,
  • omogočiti povezati različne kreativce med seboj
  • ustvariti sinergijo med različnimi profili ljudmi,
  • dokazati, da veliko glav veliko ve,
  • deliti in prejemati znanje,
  • rasti.

Želimo si, da bi z nami premikali gore. Obiščite nas, pridite na naše dogodke, četudi nimate namena delati v coworking pisarni.