Pogum

V petek nas je v Bazi obiskala Karmen iz trgovine Reinkarmika. Najine poti so se že nekajkrat skoraj prekrižale, a spoznala sem jo šele tu pri nas, na menajnu.

Cel vikend sem razmišljala kako bi opisala dogodek, kaj naj zapišem. Bilo je toliko vsega. Bilo je navdihujoče, nasmejano, na momente trapasto, surealistično, najbolj posebno menajne. Čas je mineval nenadzorovano. Kar naenkrat je bila ura pozna, mudilo se nam je vsakemu na svoj konec.

Ko se je Karmen lotila svojega posla, je slišala tudi, da je pogumna, da se je lotila svojega posla. Njej se ni zdelo nič posegnega.

Danes bom zato pisala o pogumu. Zdi se mi, da bom tako še najbolj povzela tokratno menajne. Če prebirate prispevke na našem blogu, zagotovo veste, da je v Bazi stičišče premnogih idej. Nekatere so res odlične, vendar nikakor ne zaživijo. V pol leta kar beležimo nove ideje tu v Bazi, bi v Tolminu lahko imeli že dva obrtniška obrata, tri nove turistične ponudnike, ena obrtnica pa bo morda le povečala obseg ponudbe. Kje se zatakne? Izgovorov je cel kup, najbolj pogosto slišimo:

“Jaz bi, ampak ne upam sam.”

“Imam za sabo družino, ki jo moram preživljati.”

“Nimam časa.”

“Nimam denarja za začetek.”

Morda je najlažje začeti, če si sam, brez obveznosti, s streho nad glavo, hrano v hladilniku. Potem se že najde pot. Ampak. Ali imaš potem spodbudo, da se zares potrudiš?

Za začetek sta zelo pomembna pogum in vztrajnost. Brez poguma, da skočiš v vodo in plavaš, ne gre. Enkrat se je treba odločiti. To si želim narediti. Petkovo menajne je imelo rdečo v tem kako začeti plavati. Ali se lotiti realizacije ideje sam ali v timu. Jaz zagovarjam timsko delo. Nismo vsi za vse. Nekdo je vedno poln idej, je proizvajalec, drugi zna zbrskati sredstva, tretji bo raziskal trg. Vztrajnost pa je tista vrlina, ki te pelje naprej, ko se zatakne. Na eni stopnji bo zmanjkalo denarja, ideja bo naenkrat zgledala brezvezna, v timu po počilo. En sodelavec bo zgubil voljo, drugemu se bo zdelo, da samo on dela. Tretji si bo mislil, da sam čisto dobro funkcionira. Znano? Zmagovalci bodo tisti, ki bodo na tej točki vztrajali. Mogoče bo potrebno idejo preoblikovati, mogoče bo treba v timu zamenjati vloge, mogoče bo potrebno pridobiti še kakšnega sodelavca. Zopet bo nastopil pogum za soočenje s težavo, za skok v bolj deročo vodo. Se splača? Seveda se, če verjameš, da je ideja dobra.

Imaš idejo? Razvijaj jo, zapiši jo, preveri stanje na trgu. Loti se. Poišči sodelavca. Ne delaj vsega sam. Izdelek ali storitev moraš spraviti do kupca. Tvoj izdelek lažje prodaja nekdo drug kot ti sam. Si bolj sodelavec kot zalogovnik idej? Pridruži se ekipi.

Nasvet z menajna: pomisli kaj si boš rekel čez trideset let – da si kjer si, ker si v preteklosti nisi upal narediti koraka naprej? Ali pa si nekje, ker si si upal? Najhuje kar se ti lahko zgodi je, da ideja ne uspe, da posel propade. Začel si z nič, končal si z nič. Kaj si izgubil? Nič. Razen časa. Pridobiš pa cel kup izkušenj, ki jih lahko uporabiš pri naslednji ideji.